BIOGRAFIE

Prezentare generală

Sorin-Valeriu Naş (n. 13 noiembrie 1966, Cluj-Napoca, România) este un politician român, ales preşedinte interimar al partidului FORŢA NAŢIONALĂ în şedinţa extraordinară a Biroului Permanent Central din data de 4 aprilie 2020.

Studii

Sorin-Valeriu Naş a absolvit Liceul de informatică din Cluj-Napoca, promoţia 1985, şi Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Secţia Economia Industriei, Construcţiilor şi Transporturilor, promoţia 1991.

Cariera politică

Şi-a început cariera politică în 1990 ca membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat. Din 1992 a îndeplinit funcţia de secretar general şi ulterior pe cea de preşedinte al organizaţiei municipale Cluj-Napoca a PNŢCD. În anul 2001 a fost exclus, împreună cu întreaga conducere judeţeană, din PNŢCD Cluj, de către conducerea centrală a partidului în frunte cu Victor Ciorbea. Împreună cu marea majoritate a colegilor ţărănişti excluşi din partid, a fost membru fondator al Acţiunii Populare, fost partid politic din România, cu ideologie de centru-dreapta, fondat și condus de Emil Constantinescu, refuzând să mai activeze la momentul fuziunii acestei formaţiuni cu PNL(2008) . În 2014 s-a înscris în Partidul Liberal Reformator(ulterior ALDE) în care a activat până în toamna anului trecut. Din noiembrie 2019 este membru al partidului FORŢA NAŢIONALĂ, având funcţia de preşedinte al Organizaţiei judeţene Cluj şi vicepreşedinte coordonator al regiunii de Nord-Vest. În şedinţa extraordinară a Biroului Permanent Central din data de 4 aprilie 2020 a fost ales preşedinte interimar al partidului FORŢA NAŢIONALĂ până la Congresul Naţional al partidului.

Cariera profesională

Cariera sa profesională s-a desfășurat atât în cadrul instituţiilor de stat (secretar general al Prefecturii judeţului Cluj, director al Sucursalei Teritoriale Cluj a Fondului Proprietăţii de Stat, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat) cât şi în mediul privat (investitor şi conducător ȋn cadrul unor companii cu activităţi ȋn domeniul pieţei de capital, ITC şi dezvoltării imobiliare). La începutul anului 1997 este numit secretar general al Prefecturii judeţului Cluj, iar ȋn octombrie 1998 este numit director al Fondului Proprietăţii de Stat – Sucursala Teritorială Cluj, funcţie pe care o ȋndeplineşte până ȋn luna martie 2000, perioadă ȋn care a realizat privatizarea a peste 100 de companii din judeţul Cluj şi judeţele limitrofe. Ulterior ȋşi ȋndreaptă activitatea către piaţa de capital, devenind acţionar şi membru ȋn conducerea unei companii de servicii de investiţii financiare, participând activ la dezvoltarea pieţei de capital din România diversificându-şi totodată portofoliul investiţional prin achiziţii de acţiuni şi implicarea ȋn administrarea unor companii din domeniul ITC şi cel al dezvoltării imobiliare. În perioada iulie 2018-noiembrie 2019 a îndeplinit funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, contribuind prin iniţiativele sale la sprijinirea şi dezvoltarea mediului de afaceri în general şi a pieţei de capital în special. Totodată a participat activ la elaborarea unor acte normative care au condus la rezolvarea multor probleme şi disfuncţionalităţi din activitatea întreprinderilor româneşti.

Interese preferate

Piața de Capital, Digitalizare, IoT

Echipa de fotbal preferată

„U” Cluj