ECONOMIA ȘI MEDIUL DE AFACERI

Dezvoltarea economică a unui oraș poate fi influențată pozitiv prin implicarea primarului și a consiliului local în strategia de creare a unui ecosistem antreprenorial care să asigure dezvoltarea start-up-urilor, spații de colaborare, incubatoare și acceleratoare de afaceri, soluţii de finanţare, etc. astfel încât dezvoltarea să se realizeze în principal prin iniţiativa, munca şi cu capitalurile româneşti. Prin realizarea unui astfel de ecosistem pot fi stimulate investițiile în domeniul digitalizării sau a infrastructurii IT&C. Tehnologiile digitale, precum calculul de înaltă performanță, Internet of Things, Big Data, blockchain, robotică și inteligență artificială permit întreprinderilor să producă produse cu valoare mai mare și să îmbunătățească procesele de producție. Investiţiile ȋn infrastructura IT&C de tip DataCenter, ȋn servicii de securitate ciberneticǎ dar şi ȋn tehnologii ale viitorului, care necesitǎ eforturi de cercetare inovare susţinute şi cooperǎri ȋntre diverse entitǎţi publice sau private, ȋntre mediul  academic şi mediul de afaceri, precum nanotehnologiile pot face din municipiul nostru un centru național și chiar mondial de referință în domeniul crecetării și inovării.

 

Pe de altă parte este important ca statul să acționeze la rândul său ca un investitor activ în economie, nu în calitate de concurent pentru mediul privat ci de mare investitor în domenii de interes strategic, în care mediul privat, fie nu are forța financiară necesară, fie rentabilitatea nu este suficient de atractivă în comparație cu alte domenii. În acest sens vom înființa primul Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții din România, având ca unic acționar Consiliul Local Cluj-Napoca, respectiv doi acționari, Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj, în cazul în care vom câștiga și funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.

 

Fondurile Suverane de Dezvoltare şi Investiţii pot deveni investitori importanți în economia naţionalǎ şi chiar globală. Ele nu sunt doar o sursă de capital, ci și instrumente de politică internǎ şi externă. Totodatǎ, astfel de fonduri pot fi utilizate atât pentru dezvoltarea pieţei de capital cât şi pentru realizarea unor proiecte mari de investiţii. Strategia de investiții a acestui  fond va fi direcționată ȋn principal spre domenii strategice și pentru a controla strategic companii importante din sectoare cheie, cum ar fi infrastructura, telecomunicațiile, energia, cercetarea, inteligenţa artificialǎ,  etc.

 

Acest mixt investițional, public și privat, în care investițiile publice sunt complementare celor private și nu concurențiale poate asigura practic, în timp, resursele financiare locale necesare implementării tuturor proiectelor viitoare de dezvoltare ale municipiului.

 

Vrei un mediu de afaceri care să stimuleze, să susțină și să promoveze capitalul românesc?

 

Voteazǎ Naş Sorin-Valeriu pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca

şi echipa de consilieri ai partidului FORŢA NAŢIONALǍ!

Noi şi facem ce promitem !

Dacǎ vrei cu adevǎrat, poţi!

 

NAŞ SORIN-VALERIU

Candidat la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca din partea partidului FORŢA NAŢIONALǍ